Cum se instaleaza Linux Mint ?

Pe scurt, e foarte usor si la final o sa fi surprins cat de bine se “misca” pc-ul. Intai de toate, trebuie sa stiti sigur daca chiar aveti nevoie de Linux.
In cazul in care folositi calculatorul doar pentru web browsing, muzica si office ar trebui sa incercati linux. Binenteles, daca aveti un sistem vechi, care, pe zi ce trece merge din ce in ce mai greu, e timpul sa
treceti pe Linux si sa invatati ceva nou. Acum vreo 2 ani, cand aveam un sistem mult mai vechi ca cel care-l folosesc acum, chiar ma intrebam ce e mai ok pentru mine, windows sau linux ? Binenteles, atunci, pana nu am incercat o distributie de linux nu m-am lasat, dar ghinionul meu a fost ca am instalat ultima versiune de ubuntu, care, pt sistemul meu de atunci, era mult prea mult si am revenit la batranul Windows XP.

Dupa ce am facut rost de un sistem mai performant, am folosit o buna perioada tot XP, dar de aproximativ o luna am incercat, pe rand: Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Linux Mint Cinnamon si in final, m-am oprit la Linux Mint 15 Mate.
De ce am ales Linux Mint ? Pai mi s-a parut cel mai potrivit pentru incepatori. Stabil, o interfata frumoasa si nu in ultimul rand, vine cu destule aplicatii folositoare preinstalate.

Avantaje si Dezavantaje Linux:

Avantaje:

Poti folosi pc-ul fara intreruperi si fara ca dupa un timp sa se “miste” lent, urmand intr-un final sa se blocheze;
Nu exista virusi, deci, nu mai ai nevoie de un antivirus care sa iti ingreuneze sistemul;
Este gratuit si ai suport gratuit – pe forum. In plus, odata la 6 luni apare o versiune noua.
Nu trebuie sa astepti o gramada de timp ca sa apara un update care sa rezolve o problema de securitate sau, in general, o problema;
Linuxul da viata calculatoarelor mai vechi !

Dezavantaje:

Aici depinde mult de nevoile tale. Daca esti pasioat de jocuri, nu-ti recomand sa folosesti Linux.
Nu merg jocuri pe Linux, dar totusi se pot rula jocuri – windowed – cu ajutorul programului Wine.

Si cam atat. Acum dupa ce am descoperit linuxul, chiar nu vad de ce sa folosesc Windows; se pot lua virusi foarte usor, deci datele iti sunt compromise, nu este gratuit si in plus, mi se misca si calculatorul greu.

Cum se instaleaza Linux Mint ?
Avem nevoie de imaginea .ISO pe care o descarcam de pe siteul oficial, de un cd gol (blank) si de un cd-writer. Linux Mint este disponibil in 2 versiuni si anume, Mate si Cinnamon. Mate este mai light, deci se misca mai repede, iar Cinnamon este mai “pompos”, foarte customizabil si arata mai frumos ca Mate, dar are cerinte de sistem mai mari. Alegerea este a voastra.

Dupa ce am descarcat versiunea dorita, trebuie sa-i dam burn pe un cd gol. Pentru asta folositi ce sofware preferati, iar in cazul ca nu aveti o licenta la Nero, va recomand cateva programe destul de bune, gratuite si anume: DeepBurner, ImgBurn, BurnAware si JetBee. Sunt mai multe, dar cred ca sunt suficiente. Apoi scriem imaginea pe cd, iar inainte de a da Burn nu uitati sa setati o viteza mica de scriere, astfel puteti evita anumite erori in timpul instalarii si mariti sansele ca cd-ul sa fie citit pe cdrom-uri mai vechi. Deci, incet si sigur.

Acum, dupa ce s-a terminat procesul de scriere, introducem cd-ul si restartam calculatorul. Puteti incerca Linux Mint si fara sa fiti nevoiti sa-l instalati. Cand terminati de facut teste si de incercat, deschideti iconita de pe desktop
install Linux Mint“. Atunci va incepe procesul de instalare care dureaza aproximativ 10 minute.

Pentru inceput, trebuie sa setati tastatura, ora, limba s.a.m.d. Acestea le putem seta si dupa ce se termina instalarea.
Apoi trebuie sa ne hotaram daca vrem sa pastram windowsul sau sa instalam doar Linux Mint si sa scapam complet de Windows. Ramane la alegerea voastra. Daca doriti sa pastrati windowsul, alegeti “install side by side” si setati spatiul de pe HDD pe care doriti sa-l ocupe Linux Mint, folosind sliderul de sus.

In fereastra urmatoare trebuie sa introducem cateva informatii despre noi: Nume, UserName si Parola. Recomand sa bifati si “Log in automatically”. Apoi asteptati ca procesul de instalare sa se termine, iar la sfarsit sistemul se va restarta si va porni cu Linux Mint.

Cum instalam fisiere .SH in Linux ?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *