Cum instalam fisiere .sh in Linux ?

Cand folosim Linux si vrem sa descarcam programe de pe siteuri oficiale, de multe ori ni se intampla sa descarcam fisiere cu extensia .SH. De exemplu, daca folositi un password manager (daca nu, va recomand sa folositi unul) cum ar fi Last Pass, trebuie sa-l descarcati de pe siteul oficial, lastpass.com, iar dupa ce dezarhivati arhiva, va treziti cu 2 fisiere install_lastpass.SH si uninstall_lastpass.SH.

Cum instalam astfel de fisiere in Linux ?

Pentru un user care abia a migrat de pe Windows, o sa para foarte greu si foarte ciudat. In windows, fisierele executabile .exe, le instalam foarte usor, cu 2-3 clickuri. In linux, trebuie sa facem mai mult de atat, mai exact, sa scriem (sau copy/paste) 2 comenzi in terminal.

Pentru inceput, deschidem terminalul si scriem urmatoarele comenzi:

chmod +x nume_fisier.sh
./nume_fisier.sh

Inlocuim “nume_fisier” cu numele fisierului nostru. In cazul meu sau in cazul in care doriti sa instalati LastPass, comenzile vor arata exact asa:

chmod +x install_lastpass.sh
./install_lastpass.sh

Binenteles, in linux sunt mai multe comenzi care executa fisierele .SH. Eu va las mai multe, asta in cazul in care comenzile prezentate mai sus nu merg sau sunt ceva mai greu de retinut.

sh nume_fisier.sh
sau
bash nume_fisier.sh

Mai jos aveti un tutorial video despre instalarea fisierelor .SH in Linux.You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *